Facebook
Online Marketing

Блог

Как да организираме семейния си бюджет правилно?

Ако смятате, че парите не Ви достигат и се чудите какво да направите по въпроса, можете да прочетете тази статия. Правилното организиране на семейния бюджет е не само желателно, но и абсолютно задължително за всеки, който иска да разполага с финансите си както трябва.

По този начин, ще можете да проследите парите си и да видите за какво харчите най-много. Ще успеете да спестите много повече средства, отколкото ако не ги контролирате и ги харчите хаотично.

1. Запишете някъде общия месечен приход на семейството Ви!

2. Запишете разходите, които са задължителни и няма как да не се плащат ежемесечно! Пример за такива разходи са всички ежемесечни сметки като наем, ток, вода, ипотека и всякакви други подобни такси.

3. Опишете променливите разходи, които варират всеки месец, като например храна, дрехи, консумативи! Тези суми са различни, но можете да запишете приблизителната им средна месечна стойност.

4. Следват разходите за развлечения. Пример за такива разходи са: гледане на кино, театър, ходене по ресторанти и всички други незадължителни развлечения. Тези разходи също няма как да са фиксирани, защото навярно всеки месец са различни, но определете средна приблизителна месечна стойност.

5. Други разходи – това са допълнителните покупки, като например подаръци, ремонти, почивки и т.н. Те не се правят всеки месец, за това сумирайте годишните и ги разделете на 12. Така ще знаете колко горе-долу Ви трябват месечно и няма да останете изненадани.

6. Каква сума остава? От приходите извадете всички изброени разходи и ще видите каква сума Ви остава. Възможно е разликата да е дори отрицателна, но не се притеснявайте, ако е така.

7. Ако остатъка не Ви харесва, тогава се върнете на горните точки и вижте какво можете да намалите или премахнете.

8. Следете приходите и разходите си. Добре е постоянно да записвате всичко и да го сравнявате. Планирайте разчета си за следващия месец и след това сравнете истинския резултат с планирания. Така ще имате представа, дали сте намерили баланс между приходите и разходите.


Още статии...

Как да организираме семейния си бюджет правилно?
коментари от Disqus

Контакти

София 1680
ул. "Казбек" 60, ет. 3
02-439-5796

Партньори

Bulgarian Web association

Член на BWA

© 2019 OnlineMarketing.bg - всички права запазени. Всички услуги се предоставят от Прокомп Експрес ООД.