Facebook
Online Marketing

Блог

Каква е връзката между мотивацията и финансите?

Според последните проучвания се оборва тезата, че наградите и наказанията имат пряка връзка с мотивацията за работа. До скоро се смяташе, че когато някой служител очаква награда, той ще работи по-добре и ако го грози глоба, ще се старае повече, за да не я допусне.

Тази теория е оборена от проучване направено в Масачузетс. На група студенти били поставени различни задачи. Освен да редят пъзели и да запаметяват различни неща, те трябвало да правят и физически задачи, като например да уцелват кош, да хвърлят топка и др. Били им обещани награди за по-добро представяне, които били на три нива. Ако се справят горе-долу добре – получават най-ниската, ако се справят много добре – средната, ако се справят перфектно – най-голямата. Точно по такъв начин повечето фирми се опитват да мотивират своите служители.

След края на експеримента се оказало, че при физическите упражнения системата наистина действа, но не и при мисловните. При тях резултатът бил дори обратен. По-високата награда довела до още по-слаби резултати. Според учените, наградата явно била малка (около 50 – 60 долара) и не стигала за мисловната дейност, за това направили опита на друго място, където сумата можело да бъде по-голяма.

Бил направен още един експеримент в индийска фирма. Като малък бонус обявили награда, равняваща се на двуседмичната заплата на служителите, за по-добро представяне – едномесечната заплата и за перфектно представяне – двойна месечна заплата. Интересното в случая е, че хората на които била предложена втората награда, се справили почти като тези с най-ниската предложена. Тези, на които била обещана най-високата, се справили най-зле.

В крайна сметка, тази схема работи само за прости задачи от типа – направи това и ще получиш това. При мисловната дейност е различно. Там хората трябва да получават добри пари, но да не мислят за тях и да не се разсейват. Ако мислят за бонуси и премии, те ще работят по-зле. Ако получават висока месечна заплата, без да мислят за парите, ще се справят много по-ефективно с поставените им задачи.


Още статии...

Каква е връзката между мотивацията и финансите?
коментари от Disqus

Контакти

София 1680
ул. "Казбек" 60, ет. 3
02-439-5796

Партньори

Bulgarian Web association

Член на BWA

© 2019 OnlineMarketing.bg - всички права запазени. Всички услуги се предоставят от Прокомп Експрес ООД.